Česneková pomazánka patří mezi nejoblíbenější české pomazánky. A tak nesmí chybět při žádné velké události jako je oslava narozenin, při vánočních svátcích a na velkolepých silvestrovských oslavách. Doplňte ji vynikajícím sektem a úspěch je zaručen.
CO OBSAHUJE?
Česnek je všelék. Obsahuje vitamíny A,B a C a minerální látky jako jsou vápník, selen a jód. Díky nim posiluje organismus, podporuje obranyschopnost, dezinfikuje a hojí rány, snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak a stres. A jako bonus zvyšuje sexuální výkonnost.
TIPY
Lepší je vždy dávat míň stroužků česneku a postupně přidávat dle chuti a jejich síly.
Pomazánku lze servírovat s pečivem či nakrájenou zeleninou jako je okurka, mrkev nebo řapíkatý celer.
VÍNA Z MORAVY A VÍNA Z ČECH
Ideální sekt, nejen na silvestrovský večer, je z Chateau Valtice. Je vyroben z odrůdy Ryzlink rýnský a to tradiční francouzskou metodou kvašením v lahvích, která se používá v oblasti Champagne. Sekt podáváme při teplotě 6-10 stupňů. Další zajímavosti o odrůdách najdete na stránkách Vína z Moravy a vína z Čech, což je oficiální stránka vín z České republiky!
A teď si dáme menší lekci sommeliérství! Sklenice by se měla plnit do 1/2 a při popíjení se drží vždy za stopku! Sekt lijeme do sklenic, kterým se říká flétny a tulipány nebo do širokých sklenic na šampaňské, jaké jsme mohli vidět ve filmu Velký Gatsby.
UPOZORNĚNÍ
V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!
PŘIPRAVTE SI (na cca 200 g)
- 150 g pomazánkového másla
- 2-3 stroužky česneku (dle chuti)
- 2 lžíce majonézy
- 30 g tvrdého sýru
- sůl
- pepř
POSTUP
Stroužky česneku prolisujeme. Pokud nemáme lis na česnek, stačí ho nastrouhat na jemném struhadle. Stejným způsobem zpracujeme i tvrdý sýr.
Do misky vložíme pomazánkové máslo, majonézu, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a promícháme. Pomazánku dochutíme solí a pepřem, opět promícháme a namažeme na připravené pečivo.
A čím pomazánku dozdobit? Můžeme použít hroznové víno, sušené brusinky, vlašské ořechy, plátky chilli, brusinkový džem, petrželku, papriku či kyselou okurku.
Spárování jemného šumivého vína s výraznou česnekovou pomazánkou je překvapivá kombinace, která se bude vzájemně doplňovat a vy oceníte, jak skvěle se víno s jídlem k sobě může hodit. A jaký osvědčený recept na česnekovou pomazánku máte vy?
S láskou ♥ Linda
Spolupráce s Vína z Moravy, Vína z Čech (wineofczechrepublic.cz)
Teraz mám obrovskú chuť na cesnakovú nátierku! :)
Sabi z blogu Beautiful savage
Tak doufám, že jsi chuť zahnala a udělala jsi doma pro sebe :P
jedna z najlepších pomazánok :P
WHEN PIGS FLY
Souhlas! :)
Miluju česnekovou pomazánku a nejlepší na světe umí moje mamka! :-D Zrovna dneska jsem ji uprosila, aby mi jí vytvořila.
Joo, to jsou takové ty osvědčené recepty :)) Tak doufám, že sis na ní pořádně pochutnala :P
Česnekovou miluju🤭😍😍 a k tomu na jednohubky hroznové víno nebo kompotové mandarinky 🤭😍😍
Joo, to mám taky moc ráda, když je na nich hrozno a mandarinky. Ale stejně dobrý je to i s vlašskými ořechy a brusinkami :P :))
Přesně tuhle česnekovou pomazánku miluju :) hrozně dlouho jsem se bála ji ochutnat, protože přece česnek, ale když jsem ji poprvé ochutnala, poznala jsem, jakou jsem dělala chybu :D
Belle âme
Joo, je pravda, že česnek je trochu aromatičtější, takže se toho každý bojí, ale nedokážu si představit oslavu bez česnekové pomazánky :P :))