Cukroví, vánočka, štola – to je každoroční klasika. Co však o letošních Vánocích upéct něco nového a originálního? Cake popsicles jsou trendy v jakémkoliv ročním období, a tak Vánoce nemůžou být výjimkou! Co na ně říkáte?
KDE SE VZALY?
Tzv. dorty na tyčce jsou trendy od minulého roku a svou oblíbenost si stále drží. Cake popsicles přišly z Ameriky, kde je jako první začala vytvářek restaurace Lavonne. Existuje několikset různých receptů, příchutí a zdobení.
TIPY
Pokud se připravujete na jejich pečení, je dobré si těsto upéct den dopředu, aby si do druhého dne odpočinulo.
Dřívka k nanukům pořídíte v jakémkoliv papírnictví, domácích potřebách či prodejně s potřebami k vaření a pečení.
Po vyřezání oválů podle šablony bude potřeba některé z nich dotvarovat. Vůbec se toho nebojte a s malým nožíkem je klidně trochu ořezejte.
Máslo lze nahradit olejem, kterého však musíte dát méně, jelikož je oproti máslu tekutý. Takže stačí přidat cca 95-100 ml.
PŘIPRAVTE SI (na 12 kusů)
Těsto
- 250 g cukru krystal
- 110 g másla
- 110 g hladké mouky
- 140 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- půl lžičky soli
- 250 ml mléka
- 1,5 lžíce kypřícího prášku
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- 2 špetky mleté skořice
Poleva
- 200 g čokolády (tmavé nebo světlé)
Zdobení
- pistácie
- barevné posypky
- lentilky
POSTUP
Těsto
Máslo rozpustíme, necháme vychladnout a smícháme s mlékem, vejci a vanilkovým extraktem. Do druhé mísy prosyjeme hladkou i polohrubou mouku a přisypeme cukr, sůl, kypřící prášek a mletou skořici.
Troubu rozpálíme na 200 stupňů. Směs tekutých ingrediencí postupně vmícháváme do těch sypkých. Vzniklé těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, kde by po nalití mělo mít výšku cca 2 cm. Pečeme cca 30 minut.
Upečený korpus necháme vychladnout v otevřené troubě. Z tvrdého kartonu vystřihneme ovál, který bude mít 9 cm na výšku a 3 cm na šířku (na středu může být o něco širší). Po vychladnutí korpusu vyřežeme ovály podle šablony a opatrně do nich vpícháme nanuková dřívka.
Poleva a zdobení
V hrnci dáme vařit vodu a do jakékoliv kovové nádoby nalámeme kousky čokolády. Když se začne voda vařit, opatrně do ní položíme kovovou nádobu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Během tohoto procesu dáváme pozor, aby se ani kapka vody nedostala do čokolády.
Po jejím rozpuštění vezmeme vykrojené těsto na dřívku a opatrně ho do ní namáčíme. Vždy necháme chvíli odkapat. Položíme na tác a posypeme připraveným zdobením – posypkami, nasekanými pistáciemi či nadrcenými lentilkami. Dáme ztuhnout do lednice.
Upečte jich několik a vaše sváteční návštěvy budou jen koukat a nenápadně se doptávat na recept. Ukažte jim, jak jednoduše a rychle se dá taková sladkost vyrobit a nazdobit. Líbí se vám tento dezert? A dali byste si?
S láskou ♥ Linda
Vždycky obdivuji, jak máš ty fotky krásně nazdobené. Já když vařím nebo peču, tak vypadá celý byt jak po výbuchu a načančané fotky nepřicházejí v úvahu. :)
Cake popsicles jsem ještě nikdy nezkoušela a hrozně by mě zajímalo, jak vlastně chutnají. Vypadají božsky!
Jee, jsi moc hodná, děkuji :)) Snažím se, aby všechna jídla vypadala na fotkách pěkně :) Ale věř, že zbytek bytu vypadá jak po výbuchu, protože většinou toho v kuchyni dělám víc najednou :D
Určitě je vyzkoušej, jsou skvělý a hned se po nich zaprášilo. Děkuji! :)