bruschetta

BRUSCHETTA

K dobrému jídlu patří dobré víno. A když se tyhle dvě věci správně spojí, vznikne neskutečný gurmánský zážitek. A co patří k růžovému vínu? Bruschetta! Ano, i tradiční italský předkrm lze nakombinovat s českým růžovým vínem.

Bruschetta je velmi oblíbený italský předkrm, který je známý už od 15. století. Základem je vždy opečený chléb a rajčatová směs. Ta nejklasičtější je s rajčaty, bazalkou, solí, pepřem, olivovým olejem a česnekem. Lidé vymysleli několik dalších verzí, a tak se připravuje také s houbami, lilkem, avokádem či pečenými paprikami.

Vždy používejte olivový olej, který celému pokrmu dodá tu výjimečnou chuť. Pokud však nemáte a bruschettu byste si dali, můžete použít i klasický slunečnicový olej.

Do bazalkového pesta se obvykle dávají piniové ořechy. Já osobně mám raději vlašské, které to celé ještě lépe dochutí. Pokud chcete ještě o něco lepší pesto, přidejte trochu parmezánu.

PŘIPRAVÍME SI (na 2 ks):
Bazalkové pesto:
  • 25 g čerstvých bazalkových lístků
  • 40 ml olivového oleje
  • 1/2 stroužku česneku
  • sůl
  • 1 lžíci vlašských ořechů
Bruschetta:
  • 2 krajíce chleba
  • 10 cherry rajčat
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

POSTUP:
Bazalkové pesto:

Do misky vložíme lístky z bazalky, stroužek česneku, 20 ml olivového oleje, vlašské ořechy a sůl.

bruschetta

Vezmeme mixér a ingredience rozmixujeme na jemno. Na závěr vlijeme zbytek olivového oleje (20 ml), dochutíme solí a ještě jednou promixujeme.

Bruschetta:

Chléb opečeme v topinkovači, v troubě či na pánvi (bez oleje). Cherry rajčata překrojíme na půl a poté znovu na půl a dáme do misky. Přidáme k nim sůl, pepř a olivový olej a zlehka promícháme.

Opečený chléb položíme na talíř, potřeme olivovým olejem a opatrně na něj poklademe rajčatovou směs. Na závěr bazalkové pesto nabereme na lžičku a rozprostřeme na rajčata, případně ještě dozdobíme bazalkovým lístkem a můžeme servírovat!

bruschetta

NEVINNĚ O VÍNĚ

Značná část lidí si myslí, že růžové víno vzniká smícháním červeného a bílého. Tak to samozřejmě není! Růžové se také vyrábí z hroznů vinné révy. Další zajímavosti o odrůdách najdete na stránkách Vína z Moravy a vína z Čech, což je oficiální stránka vín z České republiky!

A teď si dáme menší lekci sommeliérství! Při každém pití vína byste měli dbát na to, aby se lilo do čistých sklenic a nejlépe bez otisků a dalších nečistot.

Při rozlévání růžového by teplota měla být mezi 8 až 12 stupni. Může se podávat i na ledu, ale nesmí se přechladit!

Sklenice by se měla plnit do 1/3 až 1/4 a při popíjení se drží vždy za stopku!

Pokud plánujete romantický večer s partnerem nebo odpolední posezení s kamarádkou, připravte tento jednoduchý pokrm, který s vínem krásně sedí. Oba si vychutnáte skvělou kombinaci, kterou si rozhodně oblíbíte. A jak jste na tom s kombinací vína a jídla vy? Párujete či nikoliv?

S láskou ♥ Linda

3 komentáře u “BRUSCHETTA

  1. No mňam, teď jsi mě navnadila, abych si udělala něco dobrého na snídani :)
    Je to nějaký měsíc co přemýšlím, že bych udělala dýchánek na posezení a říkám si, že by tohle se tam hodilo :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek