brownies

BROWNIES

Upéct dobré brownies je pro některé velký oříšek. Musí mít správnou konzistenci, povrch a chuť, což není vždy snadné uhlídat. A tak vám nabízím jednoduchý recept, podle kterého vznikne vynikající dezert, se kterým ohromíte každého!

KDE SE VZALO?

Brownies je čokoládový dezert, který vznikl v roce 1893 v Chicagu. Cukrář restaurace Palmer House Hotelu ho upekl na objednávku své majitelky, která chtěla vytvořit zákusek pro ženy, jenž bude menší než dort, ale bude mít stejnou konzistenci a bude se moci dát jíst z krabičky.

TIPY

Při vodní lázni využívejte kovou nádobu, která nejenže dobře vede teplo, ale vařící voda ji neponičí. Dávejte si taktéž pozor, aby vám do čokolády nestříkla voda!

Hotové brownies je potřeba nechat chladnout 5 minut v otevřené troubě. Poté ho můžete vyndat, ale krájet se dá až v té chvíli, kdy bude zcela vychladlé.

PŘIPRAVÍME SI (na formu 22 x 32 cm)
  • 80 g másla
  • 100 g tmavé čokolády
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 80 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 30 g ořechů (vlašské, lískové)
  • 30 g mandlí

POSTUP

Před samotnou přípravou je důležité předehřát troubu na 170 stupňů a dát vařit vodu na vodní lázeň. Nyní do kovové misky vložíme máslo a čokoládu nalámanou na kostičky. Kovou mísu položíme do hrnce s vařící se vodou a za občasného míchání necháme rozpustit. Během toho dáváme pozor, aby nám do směsi necákala voda!

brownies

Rozpuštěnou čokoládovou směs odstavíme. Vezmeme si šlehač a vyšleháme vajíčka s cukrem do husté a konzistentní pěny. Do ní postupně lijeme rozpuštěnou čokoládu a pomocí metličky zašleháváme, aby se směs dostatečně spojila.

brownies

Na závěr do těsta postupně vmícháme mouku a nahrubo nasekané ořechy. Pekáč vyložíme pečicím papírem, na který vlijeme připravené těsto a dáme péct na 20 minut. Po upečení necháme 5 minut chladnout v otevřené troubě, poté ho můžeme vytáhnout ven. Brownies musí být zcela vychladlé, abychom ho mohli krájet.

browniesA s čím chutná nejlépe? Se sklenicí studeného mléka a je jedno zda je kravské, mandlové nebo sójové. Skvěle s ním pohostíte každou návštěvu. A vsadím se, že se jim budou dělat boule za ušima. Už jste někdy pekli brownies?

    S láskou ♥ Linda

    4 komentáře u “BROWNIES

    1. Brownies jsem v životě nezkoušela a moc mě to neláká. Jestli jsem to jedla jednou před cca pěti lety a moc mě to neoslovilo. Zkouším všechno , ale na mě to bylo nějak suché, když tam nebyl krém, ale vím, že si ho každý může poupravit.

    2. Když už jsem na tom bytě, tak ještě aby došel ten mixér a budu nejvíc spoko člověk, co bude moct se u tebe pořádně inspirovat!

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

    Zpět na začátek