broskvový crumble

BROSKVOVÝ CRUMBLE

Tenhle dezert je pro ty, kteří nesnášejí těsto u koláčů či buchet. Skládá se ze spousty ovoce, jenž je přikryto vrstvou drobenky a v tom je to celé kouzlo. Crumble je krásně šťavnatý, jednoduchý a není tak hutný a těžký jako klasické koláče. Proto ho můžete jíst bez výčitek.

Crumble je původem z Británie a jedná se o jejich obrácený koláč, který je velmi jednoduchý a rychlý. Nejznámější je ve sladké variantě, kdy jsou použita jablka, rebarbora, broskve nebo hrušky, ale ochutnat ho můžete i v té slané. V té se místo ovoce používá zelenina a maso a v drobence najdeme sýr, máslo a mouku.

Na tomhle dezertu je nádherná jeho rozmanitost. Můžete využít jakékoliv ovoce. Třeba rybíz, který vám určitě zbyl ze zahrádky nebo švestky, kterých je teď všude spousta a je to taková česká verze téhle sladkosti. Před každým pečením ovoce vypeckujte nebo jen nakrájejte a hned dávejte do pekáčku. Nenechávejte ho odkapat! Ovoce by si mělo zachovat svou šťavnatost!

Crumble se podává spíše teplý, ale samozřejmě ho můžete jíst i studený. Nejčastěji se servíruje s pudinkem či s vanilkovou zmrzlinou.

PŘIPRAVÍME SI (na formu 22 x 32 cm):
  • 1, 5 kg vypeckovaných broskví
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 120 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 120 g třtinového cukru (krystalového)

broskvový crumble

POSTUP:

V první řadě se pustíme do drobenky. Rozpuštěné máslo smícháme společně s ovesnými vločkami, solí, hladkou moukou a třtinovým cukrem. Vše promícháme, aby se nám ingredience pořádně spojily a drobenka byla hezky sypká.

broskvový crumble

Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a jdeme na broskve. Ty si vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Loupat je nemusíme. V míse k nim přilijeme ještě citronovou šťávu, zlehounka promícháme a vložíme do vymazaného pekáče.

broskvový crumble

Ovoce posypeme vrstvou drobenky a dáme péct cca na 40 minut. Může to trvat i kratší dobu. Záleží jakou máte troubu. Mě to třeba pokaždé trvalo jinak, když jsem to pekla v jiné kuchyni.

broskvový crumble

Já mám tenhle dezert opravdu ráda, jelikož je to zas něco jiného než kynuté koláče a člověk si více pochutná na samotném ovoci. Navíc tu drobenku z ovesných vloček jsem si opravdu zamilovala. A jak se dezert líbí vám? Zkoušeli jste ho už někdy? Nebo ho teď zkusíte upéct?

S láskou ♥ Linda

33 komentářů u “BROSKVOVÝ CRUMBLE

  1. mnam, vyzera to naozaj velmi dobre! surove broskyne prilis nemam rada, ale pecene by mi mozno chutili :D ale ako pises, da sa do toho dat aj ine ovocie, tak mozno skusim.

  2. Tak ten že vyzerá ale úplne skvelo až slinky sa mi zbiehajú. Škoda že nemám toľko broskýň, hneď by som ho vyskúšala. Možno o rok, keď ich bude viac.
    Tohto roku sme bohatí na slivky a jablká.

  3. _______________________________________________________________________________________
    Hodně z Vás crumble nezná, tak jsem ráda, že jsem Vás s tímto moc dobrým dezertem seznámila a doufám, že právě proto ho vyzkoušíte. Je to opravdu vynikající a hlavně pro ty, co nemají rádi suché těsto, ale takový ty mokrý buchty. Hlavně to můžete vyzkoušet s jakýmkoliv ovocem, což je super. Jo a moc děkuji za Vaše komentáře, je to vždycky tak krásné, když se jich sejde tolik :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek