BROKOLICOVÝ KRÉM S ŘÍMSKÝM KMÍNEM

BROKOLICOVÝ KRÉM

Máme leden a to je měsíc oblíbený u lidí, kteří začínají se cvičením (a většinou i končí) a s tím vlastně souvisí i dodržování různých diet a lehčí stravy. A pro takové mám jako stvořený recept na brokolicový krém okořeněný římským kmínem, který vám bude jisto jistě chutnat a jednoduše a rychle se nasytíte.

CO OBSAHUJE?

Římský kmín pochází ze Středomoří a první zmínka o něm je stará více jak 5000 let. Nejenže se hodně využívá v kuchyni na dochucení pokrmů, ale je dobrý i proti nadýmání nebo třeba kašli. Lehce ho rozpoznáte, jelikož má výraznou a specifickou vůni a také chuť.

TIPY

Brokolice je zdravá a moc dobrá, ale znám dost lidí, kteří ji nemají rádi. Tak místo ní vyzkoušejte třeba špenát nebo jinou zeleninu, která vám chutná.

PŘIPRAVÍME SI (na 3-4 porce)
  • 450 g brokolice
  • 1 menší cibuli
  • 1 větší bramboru
  • 1 stroužek česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 lžíce másla
  • 5 lžic smetany
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • sůl
  • pepř
  • smetanu na ozdobení
  • krutonky

BROKOLICOVÝ KRÉM S ŘÍMSKÝM KMÍNEM

POSTUP

Vše co má být oloupáno, tak oloupeme a vše co má být umyto, tak umyjeme a poté cibuli, česnek, brokolici a bramboru nakrájíme na menší kousky. V hrnci si necháme zpěnit máslo a na něm zesklovatíme cibuli (prostě chvíli opečeme, ale dáváme bacha, aby nezačala hnědnout!) a opečeme česnek.

BROKOLICOVÝ KRÉM S ŘÍMSKÝM KMÍNEM

K ní pak vložíme bramboru s brokolicí a promícháme s máslem, cibulí a česnekem. Směs osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a necháme to provařit dokud nám brambory a brokolice nezměknou.

BROKOLICOVÝ KRÉM S ŘÍMSKÝM KMÍNEM

Hrnec stáhneme z plotny a tyčovým mixerem rozmixujeme na jemno. A pak už jen dochutíme 2 lžícemi smetany, solí, pepřem a římským kmínem. Pět minutek provaříme a můžeme nandavat do misek či talířů.

Polévka je rychlá a jednoduchá, takže ji rozhodně zvládne každý! Máte rádi brokolici a už jste někdy dělali brokolicový krém? Vyzkoušíte ho?

S láskou ♥ Linda

26 komentářů u „BROKOLICOVÝ KRÉM

  1. Brokolicovou polévku mám ráda, ale dělám ji bez smetany.
    Jediná polévka, kam jsem dávala smetanu, byla chřestová a to vzhledem k problémům s laktózou jsem si sehnala se sníženým obsahem laktózy. :)

  2. _______________________________________________________________________________________ Hodně z Vás píše, že brokolici nemusí, což naprosto chápu, taky nejím všechno. Každopádně recept můžete zkusit i bez brokolice a nahradit jí tak jakoukoliv jinou zeleninou z které se polévka dělá. Ale na obranu, ta brokolicová je fakt dobrá a zrovna zítra ji budu opět vařit. Tak vyzkoušejte a uvidíte. Každopádně děkuji za Vaše komentáře :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *