brokolicové gnocchi

BROKOLICOVÉ GNOCCHI

Je jedno, jestli je uvedete jako noky nebo gnocchi, vždycky jsou to malé šišky z bramborového těsta, které se podávají jako příloha, ale i jako hlavní chod. Napadlo vás však někdy vyzkoušet i jinou příchuť a zakomponovat do těsta další surovinu? Brokolicové gnocchi si zamilujete nejen zajímavým vzhledem, ale hlavně neotřelou chutí, která zaujme.

KDE SE VZALY?

Německy nocke, italsky gnocchi a česky noky. Bramborová příloha, ze které se postupem času stalo i hlavní jídlo, údajně pochází z Itálie, kde se konzumovala již v římských dobách a do ostatních zemí se dostala při rozšíření Římské říše. Každá země si pak udělala svou vlastní variantu a kombinovala je s úplně jinými surovinami.

TIPY

Než noky vhodíte do vařicí vody, rozdělte je na dvě hromady a nejdříve uvařte jednu, poté druhou. Kdybyste je do vody vhodili všechny najednou, mohly by se slepit.

Hotové gnocchi budou skvěle chutnat v kombinaci se sýrem, smetanovou omáčkou nebo jen opečenou cibulí a česnekem.

PŘIPRAVÍME SI (na cca 3 porce)
  • 340 g brambor
  • 200 g brokolice
  • sůl
  • 240 g hrubé mouky
  • 7 lžic oleje

POSTUP

Brambory ve slupce vložíme do hrnce s vodou a vaříme do změknutí. Poté je přecedíme a necháme vychladnout. Mezitím vložíme do hrnce s vodou brokolici, osolíme a vaříme, dokud také nezměkne. Uvařenou brokolici přecedíme a dáme vychladnout.

brokolicové gnocchi

Vychladé brambory zbavíme slupky a nastrouháme. Vložíme je do misky a přisypeme k nim mouku se solí. Brokolici rozmixujeme na jemno a přidáme k ostatním surovinám. Ty dostatečně propracujeme, aby vzniklo konzistentní a hladké těsto.

brokolicové gnocchi

Vzniklé těsto rozdělíme na 8 kusů. Každý z nich vyválíme do cca 2 cm silného válečku, který nakrájíme na kousky o velikosti cca 1,5 cm. Každý kousek vytvarujeme do kuličky a přejedeme s ním po otočené vidličce (jako je to na fotce), aby se na něm udělaly vlnky.

Vytvarované gnocchi dáme vařit do vroucí osolené vody na cca 4 minuty. Hotové poznáme tak, že vyplavou nahoru. Přecedíme je, necháme okapat a mezitím na rozpálenou pánev vlijeme olej. Noky orestujeme dozlatova a servírujeme s parmezánem, smetanovou omáčkou či jako přílohu k masu (třeba s TRHANÝM KUŘECÍM).

brokolicové gnocchi

I když jsou kupované noky rychlé na přípravu, v žádném případě se nevyrovnají domácím, které, ač jsou trochu náročnější na přípravu, tak chuťově stojí za to. Už jste někdy dělali domácí gnocchi? A jak se vám povedly?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře u “BROKOLICOVÉ GNOCCHI

  1. Domácí gnocchi dělám, kupovaný mi nechutnají. Já mám teda osvědčený recept na obyč ze špaldové mouky, rýžové krupice, brambor, vajec a soli :) Jediný, co jsem zkoušela s příchutí, tak byly špenátové halušky, který teda miluju. Ale jinak celkově mám gnocchi moc ráda a tyhle Tvoje brokolicové vypadají moc dobře! :)

    WantBeFitM

    1. Taky mám radši, když si je mohu doma uvařit, ale když není čas, sáhnu po těch kupovaných. Určitě vyzkouším ty tvoje, protože se špaldovou moukou a rýžovou krupicí jsem je ještě nezkoušela :) Moc děkuji, určitě je vyzkoušej :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek