bramboráky

BRAMBORÁKY

Existuje několik variací na bramboráky a skoro každá rodina má svou rodinnou recepturu. Co takhle vyzkoušet nový recept na tuto klasiku? Třeba z německé oblasti, kudy protéká řeka Mosel a odkud pochází lahodný moselský ryzlink!

KDE SE VZALY?

Bramborák nebo také cmunda je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů. Jíst se může jako hlavní jídlo nebo příloha. Většinou se podává s masovou směsí, zelím či dipem ze zakysané smetany.

V moselské oblasti se bramboráky konzumují i ve sladké verzi. V té se z receptu vynechá česnek a koření a po usmažení se potírá jablečnou omáčkou.

TIPY

Vodu z nastrouhaných brambor můžete nechat okapat v cedníku, ale jde to i jinak. Stačí, když nastrouhané brambory dáte do plátna, zabalíte a přebytečnou vodu vymačkáte.

Nevíte, co připravit k obědu? Co takhle bramboráky a TRHANÉ KUŘECÍ MASO?

MOSEL WINE

Vinařská oblast, která se rozprostírá podél řeky Mosely v Německu, nabízí vyhlášený ryzlink, který se pyšní dlouholetou tradicí a historií pěstování. Další výtečné odrůdy, s nimiž se v oblasti setkáte, jsou Elbling a bílé a šedé rulandské.

Vína odrůdy ryzlink mají vytříbenou chuť a již delší dobu patří ke světové špičce. Proto jsou vyhledávána nejen odborníky, ale také lidmi, kteří si rádi pochutnají na kvalitním víně, jenž je i cenově dostupné. A to nabízí Mosel wine!

K bramborákům se bude skvěle hodit suchý ryzlink z pozdního sběru hroznů z vinařství Weingut Hoffmann – Simon. V jeho chuti můžete cítit plné ovocné tóny, které podtrhuje charakteristická chuť z vinic rostoucích na břidlici. Dali byste si?

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVTE SI (na cca 25 ks)
  • 1 kg brambor
  • 1 cibuli
  • hrst petržele s libečkem
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje

POSTUP

Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a vložte do cedníku, aby odkapala přebytečná voda. Mezitím oloupejte cibuli, kterou poté nakrájíte na drobno.

bramboráky

Nastrouhané brambory ještě pořádně promačkejte a přeceďte. Vložte je do misky a dejte k nim nakrájenou cibuli, prolisovaný či nastrouhaný stroužek česneku, vejce a hrst nasekané petrželi s libečkem. Směs promíchejte.

bramboráky

Poté přidejte sůl a pepř dle chuti a opět směs zamíchejte. Pánev rozpalte, přilijte olej a smažte bramboráčky z obou stran do zlatova. Při servírování nezapomeňte na sklenku výborného vína!

bramboráky

Tak co? Klasická slaná verze nebo sladká s jablečnou omáčkou? Které byste dali přednost? K oběma se bude ryzlink skvěle hodit. Máte svůj osvědčený rodinný recept na bramboráky?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s Mosel wine (moselwine.cz)

2 komentáře u „BRAMBORÁKY

    1. Já jsem také od malička zvyklá na bramboráky, takže když jsem poprvé slyšela slovo cmunda, tak mě to dost překvapilo…
      Děkuji, byly moc dobré :))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *