banánový chlebíček

BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Je jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších receptů na chléb na světě. Ano, banánový chlebíček je opravdu tak populární a rozhodně si svou popularitu zaslouží. Je vynikající, jednoduchý, vláčný a navíc na něj můžete spotřebovat přezrálé banány, které už by nikdo nejedl a díky tomu tak neplýtvat jídlem!

KDE SE VZAL?

Banana bread má svůj původ v Americe. Ve 30. letech, když byla za oceánem krize, bylo v obchodech dost potravin po datu spotřeby. A banány nebyly výjimkou. Přezrálé a nahnědlé je nikdo nechtěl jíst. Šikovné hospodyňky nakonec zjistily, jak s nimi naložit, a tak začaly péct sladkosti z banánového těsta, nejčastěji právě banánový chlebíček.

TIPY

Banány vybírejte zralejší, které jsou měkké. Chlebíček je ideální na zpracování hodně zralých až přezrálých banánů, se kterými nevíte co by.

Nejlepší budou lískové ořechy, dobré jsou ale i ty vlašské a nezkazíte to ani s pekanovými!

Čokoládu nasekejte nožem, nebo tyčovým mixérem se sekacím nástavcem, na menší kousky. Nikdy nestrouhejte!

Chlebíček jsem polila karamelovou polevou, protože banány a karamel k sobě patří. Pokud nechcete, tak ji dávat nemusíte, i tak je vynikající. A nebo můžete zkusit třeba čokoládovou.

Pokud jste milovníky proteinu, tak zkuste BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S PROTEINEM!

PŘIPRAVTE SI (na formu na chlebíček 12 x 25 cm)
Těsto
  • 2 vejce
  • 4 banány
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • špetku soli
  • 110 ml mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko)
  • 70 g lískových ořechů
  • 100 g tmavé čokolády
  • 130 g cukru krystal
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 50 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo, kokosový olej)
  • 50 g oleje
Poleva
  • 200 ml smetany ke šlehání (bez laktózy – bezlaktózová smetana Meggle)
  • 125 g třtinového cukru
  • 30 g ořechů

POSTUP
Těsto

Připravte si kuchyňského robota (pokud nemáte, tak sáhněte po míse a klasickém ručním mixéru), do kterého vlijte olej a vložte změklé máslo s cukrem. Šlehejte do té doby, než se ingredience spojí a vytvoří jednotnou konzistenci.

banánový chlebíček

Přidejte obě vejce a pokračujte ve šlehání. Mezitím si do mísy vedle vložte oloupané banány a pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory je rozmačkejte na kaši.

banánový chlebíček

Do směsi cukru, tuků a vajec vlijte mléko, vanilkový extrakt a chvíli prošlehávejte. Poté přidejte rozmačkané banány a opět promíchávejte. V míse vedle smíchejte mouku s kypřícím práškem, špetkou soli, jedlou sodou a skořicí, které vsypte ke směsi v kuchyňském robotu a nechte pořádně promíchat, aby se všechny ingredience dostatečně spojily.

Mezitím nasekejte ořechy, ale i čokoládu nahrubo a vmíchejte je (stačí stěrkou) do hotového těsta. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů. Formu na chlebíček vymažte tukem, vysypte nejlépe hrubou moukou a vlijte do ní těsto. Při 180 stupních pečte 35 minut, poté teplotu stáhněte na 160 stupňů a pečte dalších 30 minut. Propečenost kontrolujte špejlí.

banánový chlebíček

Poleva

Do hrnce vlijte smetanu, vmíchejte cukr a přiveďte k varu. Za stálého míchání nechte provařit 5-10 minut. Po lehkém zhoustnutí polijte polevou hotový chlebíček a posypte nahrubo nasekanými ořechy.

banánový chlebíček

Každá návštěva vám ho pochválí a zaručeně bude chtít recept, protože lepší nejedla. Spojení banánů, čokolády, ořechů a karamelu je totiž naprosto geniální a opravdu výtečné! Pekli jste někdy banana bread? A jak se vám povedl?

S láskou ♥ Linda

6 komentářů u „BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

  1. Bože, ten vypadá fakt luxusně a ten karamel je třešničkou na dortu O:) Když o tom přemýšlím, banánový chlebík už jsem pěknou dobu nepekla. Teď mě ale čeká v lednici kakaová bábovka :)

    1. Moc děkuji! :) A navíc ten karamel je fakt moc dobrý a chuť chlebíku ještě podtrhuje. Mňam, tu bych si také dala. Tak ho upeč co nejdřív, budu moc ráda :)

  2. Obdivuji, jak máš i nefotogenické jídlo krásně nafocené. To je úplná radost pohledět! :)

    Banánový chlebíček si občas dám ke snídani v kavárně, doma jsem jej ale ještě nezkoušela. Když už peču něco sladkého, tak spíše klasické buchty nebo sušenky. Staré banány likviduji na palačinky nebo smoothie, přes léto na domácí banánovou zmrzlinu.

    1. Fakt? Moc děkuji, to si mi udělala radost :) To já právě v žádné kavárně jsem ho ještě neměla, ale peču ho doma. A na palačinky a lívance banány také využívám, ale když je chuť, tak upeču chlebík :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *