banánový chlebíček

BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Je jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších receptů na chléb na světě. Ano, banánový chlebíček je opravdu tak populární a rozhodně si svou popularitu zaslouží. Je vynikající, jednoduchý, vláčný a navíc na něj můžete spotřebovat přezrálé banány, které už by nikdo nejedl a díky tomu tak neplýtvat jídlem!

KDE SE VZAL?

Banana bread má svůj původ v Americe. Ve 30. letech, když byla za oceánem krize, bylo v obchodech dost potravin po datu spotřeby. A banány nebyly výjimkou. Přezrálé a nahnědlé je nikdo nechtěl jíst. Šikovné hospodyňky nakonec zjistily, jak s nimi naložit, a tak začaly péct sladkosti z banánového těsta, nejčastěji právě banánový chlebíček.

TIPY

Banány vybírejte zralejší, které jsou měkké. Chlebíček je ideální na zpracování hodně zralých až přezrálých banánů, se kterými nevíte co by.

Nejlepší budou lískové ořechy, dobré jsou ale i ty vlašské a nezkazíte to ani s pekanovými!

Čokoládu nasekejte nožem, nebo tyčovým mixérem se sekacím nástavcem, na menší kousky. Nikdy nestrouhejte!

Chlebíček jsem polila karamelovou polevou, protože banány a karamel k sobě patří. Pokud nechcete, tak ji dávat nemusíte, i tak je vynikající. A nebo můžete zkusit třeba čokoládovou.

PŘIPRAVÍME SI (na formu na chlebíček 12 x 25 cm)
Těsto
  • 2 vejce
  • 4 banány
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • špetku soli
  • 110 ml mléka
  • 70 g lískových ořechů
  • 100 g tmavé čokolády
  • 130 g krystalového cukru (třtinového)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 50 g másla
  • 50 g oleje
Poleva
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 125 g tmavého cukru (třtinový, kokosový,…)
  • 30 g ořechů

POSTUP
Těsto

Připravíme si kuchyňského robota (pokud nemáme, tak sáhneme po míse a klasickém ručním mixéru), do kterého vlijeme olej a vložíme změklé máslo s cukrem. Šleháme do té doby, než se ingredience spojí a vytvoří jednotnou konzistenci.

banánový chlebíček

Přidáme obě vejce a pokračujeme ve šlehání. Mezitím si do mísy vedle vložíme oloupané banány a pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory je rozmačkáme na kaši.

banánový chlebíček

Do směsi cukru, tuků a vajec vlijeme mléko, vanilkový extrakt a chvíli prošleháme. Poté přidáme rozmačkané banány a opět promícháme. V míse vedle smícháme mouku s kypřícím práškem, špetkou soli, jedlou sodou a skořicí, které přisypeme ke směsi v kuchyňském robotu a necháme pořádně promíchat, aby se všechny ingredience dostatečně spojily.

Mezitím nasekáme ořechy, ale i čokoládu nahrubo a poté je vmícháme (stačí stěrkou) do hotového těsta. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Formu na chlebíček vymažeme tukem, vysypeme nejlépe hrubou moukou a vlijeme do ní těsto. Při 180 stupních pečeme 35 minut, poté teplotu stáhneme na 160 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí.

banánový chlebíček

Poleva

Do hrnce vlijeme smetanu, vmícháme cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání provařujeme 5-10 minut. Po lehkém zhoustnutí polevou polijeme hotový chlebíček a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

banánový chlebíček

Každá návštěva vám ho pochválí a zaručeně bude chtít recept, protože lepší nejedla. Spojení banánů, čokolády, ořechů a karamelu je totiž naprosto geniální a opravdu výtečné! Pekli jste někdy banana bread? A jak se vám povedl?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře u “BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

  1. Bože, ten vypadá fakt luxusně a ten karamel je třešničkou na dortu O:) Když o tom přemýšlím, banánový chlebík už jsem pěknou dobu nepekla. Teď mě ale čeká v lednici kakaová bábovka :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek