AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI

Po Velikonocích a hlavně velikonočním koledování se doma vždycky nashromáždí spousta vajec, ale co s nimi? Udělejte si tuhle jednoduchou, vynikající a hlavně i zdravou pomazánku z avokáda. Nejenže po těchto svátcích uvítáte něco lehkého, ale hlavně využijete přebytek vajec a zkusíte něco jiného než to klišé v podobě klasické vajíčkové pomazánky.
Avokádo je ovoce z hruškovce přelahodného, který pochází ze Střední Ameriky. Je oblíbené díky vysokému obsahu všech možných tělu prospěšných látek jako například draslíku, magnezia, fosforu nebo vitamínů (C, E, K, H, B3 a B5) či velkému množství prospěšného oleje. Chuť nemá úplně specifickou, za to se dá použít jak do sladké, tak i do slané kuchyně.

Pro ty, co chtějí pomazánce zvýraznit chuť, tak stejně jako do klasické vajíčkové pomazánky, použijte majonézu. Stačí přidat 1 lžíci, ale to už si tam přidejte podle vlastní chuti. Já si třeba myslím, že je to zbytečné přidávat, ale komu to chutná, tak si to tak udělejte.

Někdo může říct, že limetka a citron je to samé, ale to je omyl! Limetka má výraznější a ostřejší chuť, takže ji můžete klidně použít místo citronu.

Připravíme si (na cca 3 porce):

  • 2 malá zralá avokáda
  • 3 vejce
  • 1 menší cibuli
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • pár kapek z citronu
  • sůl
  • pepř
  • špetku římského kmínu
  • 1 menší stroužek česneku

Postup:
Ze všeho nejdříve si dáme vařit vajíčka na tvrdo, která po uvaření nastrouháme na hrubo. Zralá avokáda (ty poznáte podle toho jak jsou krásně měkoučká) podélně rozřízneme a vyndáme pecku. K ruce si ještě připravte jogurt a všechny ty zbylé ingredience na dochucení.
Vnitřek avokáda vydloubneme lžící a dáme do misky. Vezmeme si vidličku a bez většího tlačení ho zlehoučka rozmačkáme, zakápneme pár kapkami z citronu a promícháme.
Do misky teď ještě přidáme nastrouhaná vajíčka, na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný či nastrouhaný stroužek česneku a jogurt. Vše pořádně promícháme, aby nám to utvořilo krásně propojenou směs.
A na řadu přichází dochucování. Vzniklou směs si pořádně osolíme, jelikož avokádo samo o sobě výraznou chuť nemá, opepříme a přisypeme špetku římského kmínu. Vše ještě párkrát zlehka zamícháme, ochutnáme a případně ještě dochutíme podle sebe.
Jo a děkuji své kamarádce Míše, protože díky ní jsem tohle mohla poprvé ochutnat a přijít tak na chuť avokádu, které jsem předtím sice znala, ale chuťově mi nic neříkalo.
Recept je teda z knihy od Kačí z My Cooking Diary, ale já jsem se ho dovolila ještě o pár ingrediencí vylepšit, tak jsem zvědavá jak Vám bude chutnat. Už jste zkoušeli pomazánku s avokádem?
S láskou 
  Linda
Příspěvek vytvořen 120

44 komentářů u “AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI

  1. Tak popravdě jsem jednou dělala avokádovou pomazánku bez vajíčka a i když to avokádo nebylo dozrálé, tak jsem si pochutnala, takže tento recept rozhodně ukládám a až někdy bude příležitost, tak pomazánku udělám. :-)

  2. Avokádovú pomazánku si ja sama nerobím ale rada si ju kupujem v Tescu aj ked v Tescu je zmiešaná ešte s niečím :) Vajíčko moc nemusím ale možno by som ho v tejto kombinácií aj nejak prehliadla :D

    Klaudia Duranova

  3. Já jsem na pomazánky nikdy moc nebyla, ale když to tak vidím na těch fotkách, tak si říkám, že bych ochutnala. Asi bych se sama do přípravy nedala, protože jsem avokádo nikdy nejedla a bojím se, že bych to třeba správně nedochutila, ale kdybych měla příležitost ochutnat a vypadalo to takhle krásně, pak bych do toho šla. :-)

    1. Joo to znám, ale já ráda zkouším, takže prostě buď to bude dobrý a sním to nebo to zkusím někomu dát kdyby mu to chutnalo a nebo to prostě vyhodím, ale vždycky se to spíš snažím někde u dat :)

  4. Avokáou jsem si jednou koupila, protože si to všichni dělali a bez receptu jsem měla jakýi pokus o pomazánku. Moc mě to neuchvátilo, tak to zkusím na druhý pokus podle tvého receptu :D

  5. _______________________________________________________________________________________
    Tak jak jsem psala, tak avokádo nechutná každému. I já jsem si k němu musela najít cestu a to až na podruhé. Takže když píšete, že Vám nechutnalo, tak to naprosto chápu, ale určitě ho zas někdy vyzkoušejte, třeba Vám zrovna zachutná :) Recept určitě vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak Vám chutnalo :)
    Jo a samozřejmě děkuji za pochvalu na fotky. Snažila jsem se to vyfotit pořádně a i když ze začátku se mi moc nelíbily, tak nakonec jsem z nich po menší úpravě byla nadšená. Tak ono zelená je dost fotogenická, tak možná taky právě proto. Každopádně děkuji moc, jste úžasní :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek