Avokádo je trendy už pár let a to díky obsahu prospěšných látek, detoxikačním účinkům a samozřejmě také díky své fotogeničnosti. Jenže víte, odkud pochází, kde se pěstuje, co z něho připravit a na co jsou všechny ty látky, které obsahuje? Tady máte menší shrnutí!
Je to plod hruškovce přelahodného. Řadí se mezi ovoce, i když není tak sladké a jeho chuť je neutrální. Proto se také hodí do slaných, ale i sladkých pokrmů. Buď vám bude chutnat hned a nebo si k němu musíte najít cestu.
PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ
První zmínky o divokém avokádu jsou staré asi 7 tisíc let před naším letopočtem. Jeho první použití bylo v Mexiku asi v roce 291 př. n. l. Jako původní zemí se označuje právě Mexiko, odkud se postupem času rozšířilo po celém světě. Dnes se nejvíce pěstuje v Kalifornii, Chile, Indonésii a Mexiku. Do Evropy se často dováží ze Španělska a Izraele.
KDY A CO SE KONZUMUJE?
Avokádo se konzumuje zralé. Někteří uvádějí, že se má člověk řídit dle barvy slupky, to však není pravda. Vždycky se držte toho, aby bylo krásně měkké, ale zas ne tolik, aby jste ho rozmáčkli. To si pak musíte dát pozor, aby zas nebylo přezrálé až shnilé.
Proto je nejlepší, a to dělám i já, si koupit nezralá a nechat si je uzrát doma při pokojové teplotě. To poznáte hned, kdy jsou připravena k snědku. Avokádo se vždy rozřízne, vyndá se pecka a pomocí lžíce se vydloubne zelená dužina, která se jako jediná jí.
CO OBSAHUJE?
Je bohatým zdrojem minerálních látek:
- železo – na krev
- vápník – na kosti, zuby a činnost svalů
- draslík – na nervy, činnost svalů a srdce
- fosfor – na kosti, zuby a přenos energie
Obsahuje hodně vitamínů:
- A – důležitý pro zrak, růst, kosti, pleť, oči a celkově pro organismus
- C – prevence nachlazení, zvyšuje odolnost organismu
- D – pro vstřebání vápníku a jeho ukládání v kostech
- E – má antioxidační schopnosti, tlumí rozvoj chorob v krevním oběhu a je důležitý pro látkovou přeměnu
- K – na správnou srážlivost krve, činnost jater a proti řídnutí kostí
- B1 – důležitý při přeměně sacharidů, tuků, vody a minerálních látek a také brání únavě
- B2 – na správnou funkci zraku
- B6 – pro přeměnu aminokyselin a výživu nervů
- B9 – na krvetvorbu, nervovou soustavu a pro ženy na správný vývoj a růst plodu
Dále obsahuje spoustu vlákniny, proteinů, lecitinu, zdraví prospěšných tuků a antioxidantů.
PLUSY
+ je plné prospěšných látek
+ nasytí a není po něm hlad
+ je to superpotravina
+ napomáhá trávení
+ je výživné
+ snižuje hladinu cholesterolu
+ je to antioxidant
MÍNUSY
– obsahuje persin (ten je jedovatý pro ptáky, ale doporučuje se nedávat ani psům a kočkám)
CO S NÍM?
Jídel s avokádem je nespočet. Využívá se ve sladkých i slaných pokrmech. Nejoblíbenější a nejznámější je avocado toast a guacamole. Hodně se přidává do pomazánek, tortil, salátů, sushi, smoothie, zapéká se s vajíčkem nebo se z něj dělá tatarák, pudink či pěna.
Pokud byste chtěli nějaký recept vyzkoušet, tak můžete mrknout na ty, které jsem připravovala já. K snídani moje oblíbená AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI, k obědu jeden z těchto 3 TIPŮ NA ZDRAVÉ RECEPTY Z AVOKÁDA, ke svačině DETOXIKAČNÍ SMOOTHIE S MATCHA TEA a večer to završí AVOCADO BOWL.
Cílem tohoto shrnutí je, abyste věděli, co vlastně jíte a abyste se seznámili s touto ingrediencí zas o něco víc. Věděli jste o avokádu všechny tyto informace? Nebo vás něco překvapilo? A jak často ho jíte, zdali vůbec?
S láskou ♥ Linda
Mnam avokádo miluju ale přesto je pro mě spousta informací novinka. A připomnělo mi to, že už dlouho chci udělat avokádový puding :)
Já jsem avokádový pudink zkoušela jen jednou a nepovedl se mi. Tak ho musím vyzkoušet znovu a doufám, že už bude dobrý :) :D
Avokádo si čas od času koupím, někdy na oslavy děláme guacamole a k němu máme tortilla chipsů :D Jinak miluji okořeněné avokádo na chlebě :)
Guacamole taky miluji a minule jsem ho zkoušela s chlebem naan. Jinak okořeněné na pečivě je nejlepší :)
O avokádu jsem akorát věděla, že je to super potravina a je s ním velký boom. Já ho už párkrát zkoušela, ale moc mě neoslovilo. Sním ho, ale nevyhledávám. Překvapilo mě, kolik má v sobě vitamínů :)
Musím sa donútiť k tomu avokádu! Ja viem, že je to zdravé a všetko okolo toho, ale vždy, keď som ho ochutnala, sotva som ho dokázala prehĺtnuť – myslim, že to je tou textúrou…ale posnažím sa
Hodně lidí ho nemusí. Když jsem ho ochutnávala poprvé, tak jsem tomu taky moc nevěřila, ale pak mě přesvědčila kamarádky, když udělala avokádovou pomazánku s vejci, kterou mám i v receptech na blogu. Od té doby ho zbožňuji :)
Such an informative post! :)
Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Avokádo jsem si doslova zamilovala, mohla bych ho jíst pořád a je to skvělý zdroj tuků :))
Mnammm, taky ho miluju!
Sarushef blog
Já se úplně do avokáda neženu a nevyhledávám ho. Už párkrát jsem nad tím přemýšlela, že bych mu nejspíš měla dát ještě šanci, když je tak zdravé, ale žádný velký milovník avokáda ze mě stejně nejspíš nikdy nebude :D A těch vitamínů obsahuje opravdu dost :)
Je skvělé. Obsahuje toho opravdu hodně. Tak tomu nech čas a třeba za půl roku to zkus. Třeba ti bude chutnat :)
Avokádo, zdá se, je úplně na všechno :-) samotné mi nechutná, ale když je v nějaké pomazánce a je dobře ochucené, proč ne :-)
Moc pěkný a zajímavý článek :)
Pekné zhrnutie, akurát ma zaskočilo v úvode to nájdenie si cesty k avokádu, keďže som doteraz vždy počul, že ľudia ho buď milujú. alebo nenávidia. :-)
Já jsem to taky asi někde psala. Buď ho miluješ nebo nenávidíš. Já jsem ho ale nenáviděla a po asi 2 letech jsem k němu našla cestu a zamilovala jsem si ho. Kamarádka mi dala ochutnat pomazánku s ním a láska byla na světě. Od té doby ho jím i samotné a nechápu, jak mi nemohlo chutnat :D
_________________________________________________________________________________________________________
Jsem ráda, že jste se dozvěděli zas něco nového. Kdo mu nepřišel na chuť, tak buď už mu nikdy nepřijde nebo si časem najde cestu. Taky jsem ho neměla ráda, ale poté, co mi kamarádka udělala pomazánku s avokádem a vejci, tak jsem názor změnila a od té doby ho zbožňuji. Klidně to taky tak zkuste a třeba vám v té pomazánce zachutná. Recept najdete nahoře v menu! Jen pozor, někteří ani přes tohle ho nezačnou jíst. Můj přítel je toho jasným příkladem :D
_________________________________________________________________________________________________________
Dlho mi trvalo kym som si zvykla na chut avokada, ale nakoniec som si zacala robit z neho natierky a na domaci kvaskovy chlieb je to jedna velka mnam.
To mě také dlouho trvalo, ale díky pomazánce jsem se naučila a miluji ho i samotné :)