JAK VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR?

Představuji Vám tibetskou neboli kefírovou houbu, která dokáže opravdu zázraky. Že jste o ní neslyšeli? Ani se nedivím. Já jsem se o ní dozvěděla a přišla s ní poprvé do styku asi před třemi týdny. Brala jsem si jí domu s tím, že to vyzkouším, ale moc jsem tomu nevěřila. Spletla jsem se. Udělá Vám výborný domácí kefír. Tak se pojďte podívat jak na to!
Tak pro začátek Vám blíže představím samotnou houbu. Je to kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech, které po zalití mlékem způsobí kvašení. Strukturně vypadá jako květák a je dosti nenáročná, takže péči o ní zvládne každý, i ten, komu doma nevydrží ani jedna kytka. Ale hlavní je, že je zdravá a prospěšná!
Důležité je si pamatovat dvě zásadní věci. Kefírka nemá ráda kov, takže používat skleněné a plastové nádoby! A ta druhá je, že při tvoření kefíru používejte pouze čerstvé mléko, které buďto zakoupíte v kravíně nebo v supermarketech, kde ho najdete v lednicích. 
A péče o houbu? Velmi jednoduchá. Buďto jí máme v mléku a tvoří se nám kefír nebo když zrovna nemáme na něj chuť, tak ji dáme do studené vody a uchováváme v lednici. Tam jí pak stačí 1x týdně měnit vodu. A to je vše! Jednoduché viďte?


BANÁNOVÝ KEFÍR


Připravíme si (na cca 3-4 porce):
  • 1 l čerstvého mléka
  • 3 – 4 lžíce kefírové houby
  • 2, 5 banánu
  • 1 lžíce medu

MALINOVO-BANÁNOVÝ KEFÍR


Připravíme si (na cca 3-4 porce):

  • 1 l čerstvého mléka
  • 3 – 4 lžíce kefírové houby
  • 1 banán
  • hrst malin
  • 1 lžíce medu
Postup:
Do velké nádoby (nesmí být kovová!) vlijeme čerstvé mléko a vložíme 3-4 lžíce kefírové houby. Hrdlo přikryjeme ubrouskem a zagumičkujeme.
Necháme 2-3 dny (dle požadované kyselosti – já nechávám 2 dny) uležet v pokojové teplotě a poté přecedíme (cedník nesmí být kovový!). 
Ve vedlejší míse rozmixujeme banán (popř. maliny) společně se lžící medu a kefír postupně přiléváme k této směsi. Pomocí tyčového mixéru ještě chvíli prošleháme, aby se nám vše spojilo. Necháme vychladit a můžeme pít. Kefír nám vydrží v lednici cca 4 dny.

Kefírovou houbu propláchneme a ve studené vodě ji nadále skladujeme v chladu nebo si připravíme nový kefír.

Kefír můžete pít i neochucený nebo třeba použít na pečení!

Tak co na to říkáte? Znali jste kefírovou houbu nebo je to pro Vás naprostá novinka jako pro mě? Chtěli byste domácí kefír vyzkoušet? Nebo Vám nechutná vůbec? 

Jinak chci podotknout pro ty, kterým kefír nechutná, tak ani já jsem tomu kupovanému nikdy nepřišla na chuť, ale když jsem ochutnala tenhle domácí, tak mě moc překvapil a piji ho pravidelně každý den.
S láskou 
  Linda

51 komentářů u “JAK VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR?

  1. Mě samotný kefír příjde dost nakyslý :) Ale věřím, že domácí musí být úplně o nečem jiném. Koukám, že ji čímdál víc lidí začíná používat. Třeba už i já se k tomu odhodlám. Miluju si v něm namáček ovesné vločky! :)

    WantBeFitM

    1. Tak se na ní mrkni, někde ji určitě mají. Já jí mám od kolegyně z práce, takže přesně nevím kde ji sehnat, ale někde ve zdravé výživě ji určitě budou mít :)

  2. Samotnému kefíru se vyhýbám, protože mi přišel hodně kyselý. Ale ve spojení s něčím může být lepší :) Takže pro mě rozhodně zajímavý článek, kefírovou houbu vyzkouším a jsem zvědavá, jak to bude nakonec chutnat :)

  3. Tibetskou houbu znám už léta, prababička s ní přišla a mamku to dost nadchlo, obzvlášť v době, kdy hodně jedla zdravě. Kefír pila každý den, já k tomu bohužel moc na chuť nepřišla :(

  4. Já jsem kupovanému kefíru taky na chuť nikdy nepřišla, ale tohle vypadá skutečně lákavě. :-) Díky za tip, s tou houbou je to pro mě novinka. :-)

  5. Já kefír moc nemusím, je pravda, že třeba na základce jsem ho měla ráda, ale možná jsem se ho tak trochu předávkovala a už ho moc nemusím, stejně tak jogurty :D Jím je jen občas, když má moje tělo pocit, že mu něco chybí :D :)

    TheWayByA

  6. Kefírové mléko jsem snad ještě ani nepila, mě děsí už podmáslí. Ale vím, že takové věci jsou zdravé. Natož, domácí příprava, rodiče to miluji, ale já jsem ještě nenašla tu správnou chuť.
    Ale co by, mohu to zkusit vyzkoušet :)

    1. Hele do práce :D Kolegyně je trochu blázen do zdravé výživy a s tímhle přišla :D Myslím, že jí seženeš někde ve zdravé výživě, v Praze ji určitě někde mít budou. Nebo jsem koukala, že i lidi to prodávají na inzerát :D :)

  7. _______________________________________________________________________________________
    Koukám, že nás je vcelku dost, kdo jsme to dříve neznali. Taky jsem koukala jak puk, když mi to kolegyně vyprávěla a pak přinesla do práce, abych si to vyzkoušela. Zamilovala jsem si to a teď si dělám domácí kefír pravidelně. Kupovaný mi nikdy nechutnal, ale tohle je pecka. Tak doufám, že to hodně z Vás vyzkouší a poznáte tak něco nového a dobrého. Děkuji Vám za krásné komentáře :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek