BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S PROTEINEM

Krásné čtvrteční odpoledne!
Banana bread neboli banánový chléb se za poslední měsíce stává opravdovým hitem a každý ho zkouší na různé způsoby. A to že je k vidění opravdu všude. Já sama jsem ho vyzkoušela ve verzi s proteinem a to ne jen tak ledajakým, ale veganským!
Banana bread má svůj původ v Americe, kde se během krize v třicátých letech povalovaly v obchodě přezrálé a nahnědlé banány a hospodyňky vymyslely, jak s nimi naložit. Způsob podávání se však liší. Třeba Angličané si ho mažou máslem. Jinde se zas jí samotný či doplněný jogurtem nebo agávovým sirupem.
Veganský protein, který jsem v receptu použila, jsem si naprosto zamilovala. Je lehký, přírodní a lehce stravitelný. Obsahuje vitamíny B a D, které jsou dobré třeba pro funkci imunitního systému či krevního oběhu.

A z čeho se bere protein pro vegany? Z konopných semen, rýže a hrachu, což samo o sobě jsou velmi dobré a zdravé ingredience. Navíc k tomu všemu neobsahuje ani sóju a lepek, což ocení další strávníci, kteří třeba díky své alergii toho moc nemůžou.

Připravíme si (forma na chlebík 12 x 25 cm):

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 130 g krystalového cukru (třtinového)
  • 2 odměrky proteinu Vegan protein (čokoláda-skořice)
  • 50 g másla
  • 50 g kokosového oleje
  • pár kapek vanilkového aroma
  • 4 banány
  • 2 vejce
  • 110 ml mléka
  • 40 g mandlí
 
Postup:
Před samotnou přípravou těsta si ještě předpřipravíme suroviny. Máslo i s kokosovým olejem rozehřejeme, banány rozmačkáme vidličkou a mandle nameleme na jemno.
Teď si vyndáme dvě větší misky a do jedné z nich dáme pouze sypké suroviny a do druhé z nich pouze ty tekuté.

K ruce si vezmeme kuchyňského robota či mixér a zašleháváme tekutou směs do té sypké a prošleháváme, aby těsto bylo bez hrudek.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pekáček si buďto vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Poté vlijeme těsto a dáme péct.
Popravdě ani nevím kolik přesně času to trvalo, ale vím, že to minimálně ta hodinka byla. Takže až se doba pečení bude blížit 50 minutám, tak už to radši začněte hlídat.

To jak je banánový chleba upečený poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a těsto Vám na ní neulpí.
Po vyndání z trouby ho nechte chvíli vychladnout a pak s chutí do toho.
Samozřejmě můžete chlebíček vyzkoušet i v bezproteinové verzi. Tady však doporučuji vyzkoušet tu s proteinem, jelikož příchuť čokoláda-skořice opravdu dodá perfektní chuť. Pokud si běžně dáváte pokrmy s proteinem, tak určitě vyzkoušejte i HUMMUS S PROTEINEM nebo další zdravé a fit recepty na každý den! Už jste někde ochutnali banana bread? Nebo jste ho zkoušeli upéct?
S láskou 
  Linda

47 komentářů u “BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S PROTEINEM

  1. zrovna dneska jsem si říkala, že bych ho upekla :) právě proto, že je bez lepku, což je super! :) akorát doma nemám některé suroviny, tak to budu muset nechat asi na příští víkend :( :D

  2. Když jsem viděla ten chleba, dostala jsem hlad :D Na fotce vypadá skvěle.
    Jednou jsem chleba zkoušela podle Ládi Hrušky, pak jsem se k tomu nikdy nedostala, ale asi chleba opět zkusím. Banán miluji ♥ Je tam banán cítit?

  3. I přes to, že nejsem úplný fanoušek banánových chlebíčků, tak tenhle vypadá fakt skvěle! Přijde mi zajímavé, že vypadá trochu jako běžný tmavý celozrnný chléb, přitom je ve skutečnosti sladký :D

  4. Toto jsi vážně dělala sama? Jsi vážně skvělá, vypadá to strašně chutně a je to hlavně zdravé :-)! Krásný inspirativní článek :-)!!

    voguetheresa.blogspot.cz

  5. Tak tento chlebíček bych si mile ráda ochutnala :)
    U nás se dělá taky ořechovec a makovec, recept si moc nepamatuji, ale určitě i ty speciální mouky by na to šly.

  6. _______________________________________________________________________________________
    Jak to tady tak čtu, tak jste hodně o banánovém chlebíčku slyšeli, ale ještě neochutnali, takže to rozhodně zkuste, protože i já jsem koukala jak moc dobrý to je :) Každopádně děkuji za Vaše pozitivní komentáře, které mi dělají radost a posouvají v blogování dál a dál. Jsem ráda, že se Vám líbí má inspirace a rozhodně v ní budu i nadále pokračovat :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek