HUMMUS & PROTEIN

Tak jako většina lidí, tak i já jsem se po Vánocích cítila jak medvídek Pú a chtěla jsem se sebou něco dělat. Po prodělané nemoci, kdy jsem pár kil shodila a cítila se lépe, jsem se rozhodla, že to tak chci i nadále nechat a zaměřila jsem se na zdravou stravu a nějaký ten pohyb.

A co jsem chtěla a také zapojila do svého jídelníčku, tak byl protein, po kterém jsem pokukovala už dříve, ale až teď jsem sebrala odhodlání a chytla příležitost za pačesy.

A tady je jeden z receptů, které jsem si oblíbila.


Hummus je pokrm, který pochází ze Středního východu a postupem času se dostal i sem k nám, kde získává čím dál tím větší oblibu. Je totiž velmi prospěšný a obsahuje hodně železa, vitamínu C, vitamínu B6, vlákniny a také proteinů. Já jsem tam toho proteinu ještě trošku přidala, což se bude některým sportovcům a fitkařům určitě líbit.
Samotný protein, který jsem použila, jsem v této příchuti ochutnala poprvé a celkem mi chutnal, i když lepší je po přislazení agávovým sirupem. Já ho ale nejradši přidávám do různých pomazánek, kde trochu poupraví chuť a udělá pokrm zajímavějším.

Připravíme si (na cca 3 porce):

  • 1 plechovku cizrny v nálevu (420 g)
  • 3 lžíce nálevu z cizrny
  • 1, 5 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 menší stroužky česneku
  • 1 odměrku proteinu Wellness Daily Protein 65% (natural)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1/2 menšího citronu
  • 4 špetky římského kmínu
  • sůl
  • pepř
Postup:
Než začneme, tak si uděláme rychlou přípravu. Vymačkáme si šťávu z citronu, přecedíme cizrnu (nálev však nevylijeme!), česnek oloupeme a nastrouháme a připravíme si před sebe všechny ingredience.

Pokud máte mixér, což je lepší, tak si do něj vložíte cizrnu, pastu tahini, nálev, nastrouhaný česnek, olej, protein, římský kmín, sůl a pepř. Vše pořádně rozmixujeme a do vzniklé směsi vlijeme část citronové šťávy. Proženeme to ještě jednou mixerem a podle chuti buďto ještě trochu dolijeme nebo už ne.
Pokud nemáte mixér, tak cizrnu rozmačkáme vidličkou a opravdu precizně promícháme s ostatními ingrediencemi.
Teď si k ruce vezměte ještě sůl, pepř a římský kmín a dochucujte do té doby než to bude perfektní.
Do hummusu si samozřejmě můžete přidávat i další ingredience a tvořit různé příchutě třeba jako se sušenými rajčaty, červenou řepou, avokádem nebo olivami.
Samozřejmě pro ty, co nemají rádi protein, tak si klidně můžete vytvořit i bezproteinovou verzi. To už je jen na Vás. Ale pro ty co protein milují, tak se můžete podívat na další zdravé a fit recepty od snídaně až po večeři.

Teď si jen vezměte pečivo, nachos nebo pita chleba a s chutí do toho!
Máte rádi hummus nebo jste naopak v té skupině lidí, kteří ho nesnáší?

S láskou 
  Linda

33 komentářů u “HUMMUS & PROTEIN

  1. já mám hummus hodně ráda, ale nikdy jsem si ho sama nedělala, zatím jsem ochutnala jen ten z Lidlu, který je za pár korun a je dobrý :) ale díky za tip, určitě ho vyzkouším! :)

  2. Hummus úplně miluju! A víš o tom, že při použití nálevu z cizrny, tak z toho lze vytvořit sladkou pěnu? To jsem vůbec nečekala :) Domací už jsem taky zkoušela, ale u mě prostě vede ten z Lídlu právě s římským kmínem :)

    WantBeFitM

  3. O Vánocích jsem nějak chuť na jídlo ani neměla. Jsem si užila zase sama, kapačky, prášky… takže kila jsem ani řešit nemusela a ani nemusím.
    Abych řekla pravdu, Humus mě jako ani moc neláká, jedla jsem sice jenom
    kupovaný od sestry a mohu říci že mě moc nelákal. A cizrnu už celkově
    nemusím, ale jak já vím, né všechno je špatný a záleží na dochucení,
    tak třeba i tohle by nemuselo být špatné :)

  4. Hummus je super! Často do něj doma přidávám pečenou papriku v troubě nebo sušená rajčata a je to vážně báječný. překvapilo mě v receptu ty tři lžíce z nálevu, já ho vždycy vylévám do dřezu, ale možná to někdy zkusím. Jinak jsem zezačátku čtení dost koukala, co myšlíš tím proteinem protože protein je přeci jen jiné slovo pro bílkovinu a těch máme plno ve spoustě potravinách. Ale pak jsem pochopila, že myslíš proteinový prášky a byla jsem doma :D Kdybys za něj někdy hledala čistě rostlinnou alternativu, tak doma používáme čistý dýňový nebo hrachový proteinový prášek a co je na tom skvělý je to, že obsahuje fakt jen tu jednu ingredienci a ne nějaký vedlejší složky. :)

    Simply Living

    1. Ten nálev to pak ještě trochu dochutí, tak to příště zkus přidat a uvidíš :) Já zas koukám na tu pečenou papriku, to chci ochutnat, takže brzy udělám hummus s paprikou :) Joo takhle, tak aspoň že ses zorientovala. Tak super, díky za tip! :)

  5. _______________________________________________________________________________________
    Jak už jsem psala v nějakém komentáři výše, tak hummus Vám prostě chutná nebo ne a nic mezi tím není. Někteří z Vás psali, že jim to moc nechutná a já to beru. Taky nejím všechno a nikdy se nezavděčíte všem. Každopádně kdo neochutnal, tak doporučuji a určitě vyzkoušejte a to ať tu kupovanou nebo domácí verzi.
    Děkuji za Vaše komentáře a taky to, že se Vám líbí fotky. Makám na zlepšení, tak jsem ráda, když to takhle oceňujete. Díky moc :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek