PERNÍKOVÁ KÁVA S PERNÍČKEM

Krásné páteční večer!
Už tento víkend máme první advent a to znamená jen jediné – začít péct cukroví. Někteří mají už napečeno, ale já se teprve chystám. Díky výzvě od dortisimo.cz jsem si letos už perníčky vyzkoušela. A aby toho perníku nebylo málo, tak si k perníčkům připravíme perníkovou kávu, která Vás svou chutí dostane.

Do Čech se perník dostal někdy ve 14. století a patřil mezi luxusní záležitosti. Hlavní složkou byl med, pepř a další perníkové koření, které bylo a je opravdu výrazné chuti. První zmínky o něčem podobném perníku jsou známé již ze Starého Egypta, kde se však receptura značně lišila.

Připravíme si:

Těsto (na 1-2 plechy):

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g tuku
  • 80 g medu
  • 1/2 prášku do perníku
  • 1 vejce

Poleva:

  • 200 g moučkové cukru
  • 1 bílek
  • 2 lžičky vanilkové pudingu
  • půlka vymačkaného citronu
nebo
  • 500 g královské glazury
  • 85 ml vody

Káva:

  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 2,5 lžičky kokosového cukru (krystalového, třtinového)
  • 2 šálky espressa (cca 120 ml)
  • smetana ke šlehání
  • posypka a perníček

Postup:

Těsto:
Tuk necháme změknout při pokojové teplotě a smícháme společně s ostatními surovinami. Já jsem těsto míchala v kuchyňském robotu, takže se suroviny krásně propojily, ale postačí to i ručně. Vzniklé těsto zabalíme do potravinové fólie a vložíme ho na 1 den odpočinout do lednice.

Po uplynutí doby si těsto vyndáme a dáme na pomoučněný vál. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto vyválíme, vykrájíme vybranými vykrajovátky a dáváme na plech, který vyložíme pečícím papírem a poté potřeme vejcem. Dáme péct perníčky dokud nebudou dozlatova, což je cca 10 minut. A po vychladnutí můžeme zdobit dle své fantazie.

 
Poleva:

Pokud budete dělat klasickou cukrovou polevu, tak stačí dát všechny ingredience do misky a promíchat metličkou. Pokud však budete dělat polevu z královské glazury, tak ji dáme do mísy společně s vodou a šleháme šlehačem 2 minutky. A můžeme přidat barvivo.

 
Káva:

Do hrnce dáme mléko, které až se trochu ohřeje, tak smícháme s perníkovým kořením a cukrem.
Až bude směs horká a neudržíme v ní prst, tak ji slijeme do hrnečku a zalijeme espressem. Pokud nemáte presovač,  tak stačí i rozpustná káva. Na vrch dáme šlehačku, posypku nebo rozdrobený perník a zapíchneme perníček.

Jak vidíte, tak zdobení perníčků není můj šálek kávy, ale snažila jsem se a chtěla hlavně vytvořit něco, co není zas tak obvyklé. Perníkové káva Vám navodí tu správnou atmosféru. Jinak jsem byla moc spokojena s těmito barvičkami, tak je určitě vyzkoušejte. Odkaz na ně najdete u ingrediencí.

A mimochodem je tento článek součástí výzvy a bude soutěžit na Facebooku, tak sledujte FB blogu, kde se odkaz určitě objeví.

S láskou 
  Linda

35 komentářů u “PERNÍKOVÁ KÁVA S PERNÍČKEM

  1. Jeé :) To by se hodilo na nějaké posezení :) Ale ten kokosový cukr, bych potřebovala asi někde sehnat o něm jsem snad ještě neslyšela.
    Ale asi v neděli vyzkouším :)

  2. To je paráda. Dáváš nám tu na obdiv samé dobroty! Někdy si to budu muset vše vypsat, udělat si čas a vyzkoušet to :). Ale stejně to chutná nejlépe od někoho druhého vždy :D.

    1. Jee to je od tebe hezké. Jsem ráda že se ti líbí mé recepty :) Určitě vyzkoušej, stojí to za to. S tím že od druhého je to lepší máš pravdu, třeba od mojí mamky je všechno nejlepší :D

  3. _______________________________________________________________________________________ Tak doufám, že jste kávu vyzkoušeli a naladili se tak na tohle krásné předvánoční období. Káva je v soutěži na FB dortisimo.cz, tak uvidíme jak s receptem dopadnu, ale přála bych si vyhrát, kdo ne? :D
    Jinak moc děkuji za pochvaly a taky za to, že jste to moje zdobení perníčků nezkritizovali :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek