MAKRONKY

Přeji krásný letní den!
Překvapivě Vás i v tomto receptu čeká něco sladkého. A co mám na mysli? Makronky! Milované a zároveň nenáviděné. Ten, kdo se alespoň jednou pokoušel o jejich upečení, ví, že to není úplně jednoduché a chvílemi jde o nervy. Pokusím se Vám co nejjednodušeji popsat recept na ně, abyste je zvládli raz dva.

Zúčastnila jsem se výzvy na webu blogerky.cz, ve které musíte vytvořit letní recept s kokosovým cukrem, a tak se teď pojďte podívat, jak jsem ve výzvě obstála a jak vypadá výsledek.

CO JE KOKOSOVÝ CUKR?

Je vyroben z nektaru okvětí kokosových palem. Ten se poté zahřeje a vytvoří karamel, který se dále drtí. Po něm má pak cukr nejen karamelovou barvu, ale i chuť a vůní mi dost připomíná medovník. A co je na něm ještě tak dobré? Má nízký glykemický index, je plný minerálů a vitamínů a není rafinovaný.

Kokosový cukr, co jsem použila já, ale i další blogerky z výzvy, je od firmy Empower Supplements, která má v nabídce spoustu výrobků pro zdravý životní styl.
Připravíme si (na cca 25 spojených ks):
Těsto:
    • 125 g mandlové mouky
    • 200 g moučkového cukru
    • 30 g kokosového cukru (nebo krystalový)
    • 90 g bílků – 3 vejce (odstáté, ne čerstvé)
    • cca 5 kapek barviva (podle toho jak chcete mít sytou barvu)
  • špetka soli


Náplň:
    • 3 lžíce změklého másla
    • 3 žloutky (co nám zbyly)
    • vanilkové aroma
  • 2, 5 lžičky kokosového cukru (nebo krystalového)
Postup:
Den dopředu (nebo když budete péct večer, tak ráno) oddělíme bílky od žloutků. Ty pak přikryjeme kusem papírové utěrky a necháme odstát v lednici. Mandlovou mouku (což není nic jiného než jemně namleté loupané mandle) si smícháme v kuchyňském robotu společně s moučkovým cukrem. Ještě si navažte cukr a můžeme jít na to.
Špetku soli přihodíme k bílkům a šleháme ručním mixerem na nejnižší stupeň rychlosti. Vyšleháme je do fáze, kdy bublinkatí a přisypeme část kokosového nebo krystalového cukru. Pokračujeme ve šlehání, postupně přidáváme zbytek cukru a sníh šleháme do té doby než se zpevní a po odendání metliček tvoří hladké a lesklé špičky.

Teď přichází na řadu směs mandlové mouky a moučkového cukru, kterou k bílkům prosejeme. Pokud chcete barevné makronky, tak teď na vrch nakapejte barvu. Jemně stěrkou vmícháváme a spojujeme mandlovou směs se sněhem. A jak poznáte že je hotovo? Těsto ze stěrky stéká pomalu v silném pruhu, který po chvilce mizí stejně tak jako když do těsta uděláte brázdu.

Teď bereme do ruky cukrářský sáček, který si naplníme. Pečící papír přilepíme trochou těsta k plechu, aby nám nelítal sem tam a tvoříme kolečka. Pokud máte problém udělat stejná, tak doporučuji si je na pečící papír obkreslit tužkou v dostatečných rozestupech (můžete použít 50 korunu nebo čajovou svíčku). Papír pak jen otočíte popsanou stranou dolu a stříkáte těsto.
Plechem udeříme párkrát o stůl a pak pěstí, tam kde je těsto. Děláme to proto, aby se bublinky dostaly ven a praskly. Nedokonalosti na povrchu vyřešíme namočeným prstem a uhladíme. Makronky necháme odpočívat než budou na povrchu zaschlé a při doteku nám na prstu neulpívá těsto. Časově je to rozdílné. Jednou mi to trvalo 30 minut, jindy 60 minut a někdy až 90 minut.
Když už se nám těsto nelepí,  tak si rozpálíme troubu na 150 stupňů a pečeme cca 10 – 15 minut. Hotové makronky by se měly lehce odloupnout z pečícího papíru. Některé šly celé a u některých část, ale v této fázi jsem je vyndala a nechala na plechu dokud nevychladly úplně. Poté jsem je postupně sloupla a plnila krémem.

Krém do makronek můžete udělat jakýkoliv. Já jsem zvolila máslovo-žloutkový, který jsem našla na blogu tomichutna.cz. Žloutky trošku prošleháme a přidáme k nim změklé máslo, cukr, pár kapek aroma a vyšleháme do tuha. Dáme na hodinku vychladit do lednice a můžeme plnit.
Naplněné makronky necháme v lednici uležet přes noc nebo si je zmrazit na horší časy, ale klidně můžete ujídat hned. To, že nevypadají jako na profi fotkách, tak z toho si nic nedělejte. Ty moje taky nejsou bůh ví jak krásné, ale hlavně že dobře chutnají.
S láskou 
  Linda

48 komentářů u “MAKRONKY

    1. Než jsem je dělala poprvé, tak jsem se na to psychicky připravovala asi týden. Je to náročnější, ale jde občas o nervy :D Děkuji moc, ještě nějaké zbyly, takže máme schované na horší časy :)

  1. vždy, keď som sa pokúšala o makrónky, nikdy sa nedali jesť… :D.
    vyskúšam tvoj recept! ale ako vidím, ani tebe sa nepapufli tak úplne, ako by sa mali… ale to nevadí! verím, že chutili úplne úžasné, nakoľko vyzerajú lahodne! :).

    KEJMY ♥.

  2. Ja som ich skúšala raz a asi z 20 boli jedlé tak tri. Ostatné sa buď prilepili, roztiekli, boli príliš lepkavé a tak podobne. Niekedy ich určite znova vyskúšam, ale je to teda iná piplačka :D

    1. Děkuji moc :)To přesně znám. Než jsem je dělala poprvé, tak jsem se děsně bála, ale šla jsem do toho. Sice první pokusy nic moc, ale pak už je to čím dál lepší :)

  3. O makronky jsme se pokoušely s kamarádkou tak 4 roky zpátky. Vyšlo nám z toho strašně sladké cosi, co nevypadalo ani jako makronky:D. Na tuhle zkušenost nikdy nezapomenu, protože moc nejím sladké a naší "makronky" mi stačila půlka a já měla pocit, že dostanu cukrovku:D. Naštěstí jedna naše kamarádka je všechny spořádala ve škole a my nemusely přemýšlet nad tím, kde je zakopeme:D. Tento recep vypadá slibněji, ale stejně se o něj raději pokoušet nebudu:D. Kromě receptu, ale také musím pochválit moc pěkné fotky:).

    1. Při prvních pokusech to u mě byla také sranda :D Jsou právě dost sladké, což mě zas tak nevadí, ale sním jednu a konec :D Tak aspoň že jste našli někoho kdo miluje sladké a všechny je spořádal :D Děkuji moc, ale klidně je vyzkoušet můžeš :)

  4. Makronky jsem měla jednou v životě, nikdy jsem je nezkoušela dělat doma, ale nezdá se mi to zase až tak složité! :) Skvělý recept a vypadají fakt nádherně! ^.^

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek